Włoskie kawy

Print Friendly, PDF & Email

Zwiedzając Rzym, bardzo często nachodzi nas ochota na spróbowanie słynnej włoskiej kawy. Wchodząc jednak do jakiejkolwiek kawiarni dostajemy oczopląsu na widok tabliczki, na której widnieje 10, 15 a czasem nawet 20 różnych rodzajów kawy o kosmicznych, nic nam nie mówiących nazwach. Jaka kawa będzie dla nas najlepsza? Czym różnie się Caffè od Marocchino? Cappuccino od Latte? Poznajmy wspólnie sekrety włoskich kaw.

Caffè espresso

1. Caffè (Espresso)
Prawdziwy symbol Włoch. Wchodząc do kawiarni i prosząc o caffè, podane zostanie nam zawsze caffè espresso. Jego nazwa wbrew pozorom nie oznacza szybkości przygotowania. Pochodzi od słowa „espressivo” co oznacza „wyrazisty” i odnosi się do mocy naparu. Jak wygląda przygotowanie tej kawy? Po pierwsze kawa musi być świeżo zmielona. Barista posiada specjalny młynek, który automatycznie mieli kawę kiedy przykłada on kolbę i przesuwając specjalną dźwignię nasypuje ją do kolby po czym montuje ją do ekspresu. Następuje ekstrakcja czyli przepuszczenie wody o temperaturze około 92°C przez zmieloną kawę, która musi trwać 25 sekund. 25 ml mocnej kawy wlewa się do lekko podgrzanej filiżanki z grubej porcelany o objętości 70 ml. Gotowe espresso składa się z trzech warstw CCC: na samym dole jest Cuore (serce) czyli esencja kawy, jej prawdziwa moc. Pośrodku znajduje się Corpo (ciało) czyli słabsza, ciemnobrązowa warstwa kawy. Na samej górze zaś Crema czyli gęsta pianka w kolorze orzecha, która zajmuje całą górną powierzchnię kawy i dodaje kawie lekkiego słodkiego posmaku. Bardzo często do kawy dostajemy także szklankę wody. Co z nią zrobić? Większość ludzi wypija kawę i popija ją wodą. To wielki błąd. Szklanka wody musi być wypita przed kawą, jej zadaniem jest bowiem oczyszczenie kubków smakowych na języku, aby żaden inny smak nie zakłócił nam delektowania się arcydziełem jakim jest włoskie espresso.

2. Caffè Freddo

Czyli zimne espresso. Przygotowuje się je tak jak zwykłe espresso z tym, że filiżanka nie jest podgrzewana, co więcej wrzuca się do niej kostki lodu i dopiero wtedy zalewa kawą.

3. Caffe Lungo

To tzw. przedłużone espresso. Przygotowuje się je dokładnie tak samo jak zwykłe espresso z tym, że po 25 sekundach nie przerywa się ekstrakcji tylko kontynuuje się ją aż do osiągnięcia około 60 ml kawy. Dzięki temu kawy jest więcej, jest ona jednak słabsza.

4. Caffè Ristretto

To przeciwieństwo caffe lungo. Ristretto oznacza ograniczony. Jest to kawa przygotowywana jak espresso, lecz z mniejszej ilości wody (15 ml), co daje dosłownie jeden malutki łyk. Oznacza to również, że jest ona dwa razy mocniejsza niż zwykłe espresso. Daje kopa na cały dzień 🙂

5. Caffè Macchiato

Caffè macchiato

Macchiato znaczy po włosku „poplamiony”. Zatem jest to espresso poplamione mlekiem czyli z bardzo niewielką ilością spienionego mleka.

6. Caffè Macchiato Freddo

Dokładnie to samo co Caffè macchiato z tą tylko różnicą, że mleko jest zimne i nie jest spienione.

7. Cappuccino

Cappuccino

Nazwa tej kawy pochodzi od mnichów kapucynów. Nie oznacza jednak, że to oni ją przyrządzają. Ma po prostu taki kolor jak habit tych mnichów. Do normalnego espresso dodaje się 100 ml mleka, którego objętość po spienieniu wzrasta do 125 ml. Na powierzchni musi pojawić się pianka grubości 1-2 cm całkowicie pozbawiona pęcherzyków powietrza. Cappuccino najczęściej pija się do śniadania, które we Włoszech jada się zawsze na słodko czyli caffè lub cappuccino lub latte oraz cornetto (słodki rogalik).

8. Cappuccino Scuro
Jest to odmiana cappuccino z mniejszą ilością spienionego mleka, a większą mlecznej pianki.

9. Caffè Latte

Caffè latte

Podobna do Cappuccino, nie dajmy sobie jednak wmówić, że to to samo. W latte jest więcej mleka, jego objętość powinna wynosić 200 ml a pianka na górze powinna mieć mniej niż 1 cm. Również pija sie ją do śniadania. Zamawiają ten typ napoju nie wystarczy zażyczyć sobie „Latte”, bo wtedy dostaniemy samo mleko. Trzeba dokładnie wypowiedzieć „Caffè Latte”.

10. Latte Macchiato

Latte macchiato

Jest to gorące i spienione mleko do którego wlewa się 25 ml espresso. Musi mieć 3 widocznie oddzielone warstwy: mleko na dole szklanki, pośrodku mleko zmieszane z espresso oraz mleczną piankę na górze. Ma 200 ml lub więcej, podaje się ją przezroczystej szklance aby widać było te 3 warstwy.

11. Caffè Americano

Jest to espresso zalane gorącą wodą. Zatem 25 ml kawy zalewa się 375 ml wody. Ponoć caffè americano wymyślili amerykańscy żołnierze przebywający we Włoszech podczas II wojny światowej, którzy prosili o dolewanie do espresso wody, otrzymując w ten sposób kawę podobną do tej, jaką pili w domu. Kawa ta przypomina naszą tradycyjną kawę zwaną „fusiarą” tyle, że jest bez fusów. Włosi nie uznają tego napoju za kawę i nigdy jej nie piją. Nazywają ją „acqua sporca” czyli „brudna woda” 🙂

12. Mochaccino

Jest to odmiana caffè latte. Przygotowuje się ją dodając do espresso czekolady. Potem dolewa się gorące mleko i na wierzch kładzie bitą śmietanę.

13. Marocchino

Marocchino

Jest to espresso z dodatkiem kakao lub syropu czekoladowego oraz niewielkiej ilości spienionego mleka. Ten rodzaj kawy pochodzi z włoskiej Aleksandrii, a jej nazwa wbrew pozorom nie ma związku z Maroko 🙂 Oznacza kolor kawy czyli jasny brąz.

14. Caffè Romano

Caffè romano

To odmiana espresso z dodatkiem skórki cytrynowej, której jedna końcówka jest zamoczona w kawie.

15. Caffè Corretto

Jest to espresso z niewielką ilością alkoholu, najczęściej Grappy. Do całości można opcjonalnie dodać spienione mleko.

Jeśli przy którejś z tych pozycji stoi dodatkowo przymiotnik „decaffeinato” oznacza to kawę bezkofeinową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.